Rata mandarin este una dintre cele mai deosebite pasari de apa, fiind foarte apreciata si des intalnita, fiind supranumita si “curcubeul orientului indepartat”. In salbaticie, rata mandarin traieste in China, Coreea, Japonia si in estul Siberiei, specia fiind introdusa si in Anglia, unde s-a adaptat destul de bine.
Rata mandarina simbolizeaza dragostea, romantismul, devotamentul, fidelitatea, afectiunea si loialitatea fata de partener. Ratele Mandarine au fost intodeauna vazute in viata reala ca perechi iubitoare. Aceste simboluri sunt adesea utilizate pentru a-i ajuta pe cei singuri sa-si gaseasca partenerii sau fericirea. Numele vine de la penajul masculului, foarte viu colorat si datorita penelor portocalii de pe aripile ridicate. Este o rata de marime medie, are o lungime de 45 cm, cu deschiderea aripilor de 65-75 cm.
Hrana Rata mandarin
Rata mandarin care nu este hranita corect nu va avea niciodata pui pentru ca ea nu reuseste sa se imperecheze din cauza depozitelor de grasime din jurul testicolelor sau ovarelor.
O hranire corecta presupune impartirea anului in doua perioade: cea in care nu se imperecheaza (iarna) si cea a inmultirii. in primul caz dieta cuprinde portii mici de grau, porumb si soia.
In perioada inmultirii cantitatea de hrana trebuie crescuta si suplimentata cu insecte si furaje naturale. Fiind o pasare rezistenta, frumoasa si usor de intretinut, este preferata crescatorilor incepatori sau avansati, pentru aceasta specie. Reproducere Rata mandarin
Ce este bine de stiut este faptul ca ratoiul are un penaj asa de frumos colorat doar in perioada de imperechere. In restul anului are culori mai sterse, cenusiu-maronii.
Ratele mandarin formeaza perechei pe viata.
Deci femela este cea care alege amplasamentul cuibului, masculul o insoteste in cautarile unui loc bun de cuibarit. Cuiburile sunt construite de obicei intr-o scorbura de copac, ele pot fi gasite pana la o inaltime de 30m deasupra solului.
Numarul oualelor variaza de la 9 la 12 oua albe ovale de culoare alba. Incubarea este facuta de catre femela si dureaza 28-30 de zile.
Cand toate ouale au eclozat (de obicei eclozeaza cate un ou la cateva ore) mama isi cheama puii la sol. Acestia se tarasc catre marginea cuibului si apoi isi sar in cadere libera.
Uimitor este faptul ca acestia nu patesc nimic. Odata ajunsi jos se indreapta spre locul cel mai apropiat de hranire. Indata ce puii sunt pot sa zboare, dupa aproximativ 45 de zile, acestia pleaca spre a se alatura unor noi grupuri.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.